Bleskový výpredaj| Zľavy až 30%
Zobraziť kategórie

Najnovšie články

Mačiatka rastú rýchlo
Mačiatka rastú rýchlo

Doležité fázy rastu vášho mačiatka

Pridané: 21.06.2024

Zobraziť viac
To najlepšie pre vaše šteniatko.
To najlepšie pre vaše šteniatko.

Aký význam má správna výživa pre vaše šteňa?

Pridané: 21.06.2024

Zobraziť viac
Mačiatka rastú rýchlo

Mačiatka rastú rýchlo

3 dôležité fázy rastu vášho mačiatka

Mačiatka rastú veľmi rýchlo a preto v prvých 6 mesiacoch života dosahujú až 75 percent svojej dospelej hmotnosti. Preto do roku väčšina mačiek vyrástie do svojej povodnej veľkosti. Pre porovnanie, človeku to trvá približne 15 rokov.

1. Fáza rastu

Od materského mlieka po tuhú stravu
Prvých pár týždňov mačiatka pijú mlieko od svojej matky, toto je všetka výživa, ktorú potrebujú pre zdravý rast. Od 3 týždňov však môžete mačiatko zoznámiť s pevnou stravou, začnite s malými lyžičkami mokrého krmiva alebo namočených granúl určených pre mačiatka. V prípade potreby to môžeme zmiešamať aj s trochou umelého mlieka, aby bol prechod pozvoľný. Keď sú mačiatka vo veku 6 až 8 týždňov, mačka má čoraz menšiu túžbu ich krmiť a preto je ten správny čas prejsť na pevnú stravu. Je dôležité, aby ste na začiatku kŕmili malými dávkami. Vo veku 8 týždňov je žalúdok mačiatka veľký ako orech. Do takého malého žalúdka sa nezmestí dostatok jedla na celý deň preto jedlo treba rozdeliť na 4 až 6 jedál. Od 5 mesiacov je povelené prejsť na 3 jedlá denne.

2. Fáza rastu

Krmivo od chovateľa až po krmivo od majiteľa
Pri vyzdvihnutí mačiatka v chovnej stanici zvyčajne dostanete menšie vrece krmiva. Toto jedlo odporúčame podávať prvé dva týždne. Zmena môže byť pre vaše mačiatko stresujúca, takže je fajn, ak pár vecí zostane rovnakých a to platí hlavne pri krmive. Keď si mačiatko zvykne na nové prostredie, môžete prejsť na krmivo pre mačiatka podľa vlastného výberu.

Privykanie mačiatka na novú chuť granúl sa vykonáva zmiešaním nového krmiva so starým krmivom. Prvý deň podávajte 80 % starého krmiva a 20 % nového. Ak to ide dobre, môžete pomer upraviť na 60% a 40%. Zvyšujte množstvo nového krmiva ďalej, až kým úplne nezmenite krmivo. Ako dlho tento proces trvá, sa u každej mačky líši, no častokrát stačí týždeň.

3. Fáza rastu

Od mačiatka po dospelú mačku
Pre väčšinu mačiatok je dobré jesť do prvých narodenín špeciálne krmivo pre mačiatka pretože obsahuje všetky živiny, ktoré vaše mačiatko potrebuje. Vaše mačiatko nielenže rastie na váhe, ale buduje si aj svaly, kosti a imunitný systém. Krmivo pre dospelé mačky je zamerané na udržiavanie zdravého fungovania vašej mačky ale netreba zabúdať že už neobsahuje toľko tukov.

Do 6 mesiacov sú mačiatka v plnom raste. Okolo tohto veku často prebieha sterilizácia alebo kastrácia. Tieto postupy menia hormonálnu rovnováhu, takže niektoré mačky potom rýchlo priberú. Ak sa to stane vašej mačke, môžete sa poradiť s veterinárom, či je rozumné prejsť skôr na krmivo pre dospelé mačky. Predídete tak nadváhe v mladom veku.

Vyberte si správne krmivo pre vaše mačiatko .

Pre rast vášho mačiatka je mimoriadne dôležité vybrať si dobré krmivo. Nekvalitné krmivo bráni vývoju vášho mačiatka. Zatiaľ čo práve tieto prvé mesiace sú najdôležitejšie pre šťastný a zdravý život.

Fokker Opti-Grow je špeciálne prispôsobený potrebám mačiek v raste. Obsahuje všetky vitamíny a minerály, ktoré vaše mačiatko potrebuje na podporu budovania svalov a imunitného systému. Po prvom roku života môžete pokračovať v kŕmení krmivom Fokker pre dospelé mačky kde máme široký sortiment vrátane krmív pre sterilizované, citlivé a vyberavé mačky.

Nie ste si istí výberom toho správneho krmiva pre vašu mačku?

Vyskúšajte náš konfigurátor ktorý Vám po navolení vašich požiadaviek vyberie to správne krmivo pre vašeho štvornohého miláčika. V prípade akýchkoľvek otázok sa môžete obrátiť na nás. Kľudne nás kontaktujte telefonicky na telefónne číslo : 0911 681 111 alebo prostredníctvom e-mailovej adresy : Stelmart.sk@gmail.com .